Medicatie voorziening

De kliniek is opgezet om de toegankelijkheid tot gezondheidszorg te vergroten voor Malawianen met een zeer erbarmelijke financiële status. Er komen dagelijks veel patiënten naar de kliniek (gemiddeld ongeveer 50-150 patiënten per dag). Helaas is niet elke familie in staat om de medische kosten te bekostigen. Medische kosten omvatten onder andere: een dokters consult, antibiotica of andere medicatie, een infuus, lab kosten etc.
Om deze zorg toch mogelijk te maken, brengen het medisch personeel en de zusters in kaart voor wie de medische kosten te hoog zijn. Maandelijks draagt Stichting Zola Care Malawi minimaal €400,- bij aan deze kosten. Deze bijdrage wordt gebruikt om medicatie aan te schaffen zodat de apotheek voorradig is, maar ook om medische behandelingen te vergoeden voor mensen die dit niet kunnen veroorloven.

Dit is een van de eerste projecten waar de Stichting mee gestart is (in 2015). Allereerst is begonnen met een bedrag van €250,- per maand. In de afgelopen 5 jaar is de hoeveelheid patiënten en capaciteit uitgebreid. Dit resulteert in momenteel hogere maandelijkse kosten.

De Stichting is bezig met een plan voor de toekomst om de kliniek meer zelfvoorzienend in te richten. Tevens is het de bedoeling dat er een zorgverzekeringssysteem wordt opgezet, zodat medicatie en behandelingen hierbij in begrepen zitten. Patiënten wordt zo de mogelijkheid gegeven om de medische kosten gespreid te betalen over het jaar in plaats van direct met een hoge rekening geconfronteerd te worden. Naar verwachting zal dit in de komende 5 jaar opgezet worden.