Moeder-kind zorg

Moeders verdienen specialistische voorlichting over hun gezondheid en die van hun kinderen. Pio Health Center organiseert daarom elke twee weken voorlichtingssessies, waarbij ook vaccinaties verstrekt worden. Stichting Zola Care Malawi (voorheen Live Life Foundation) maakt dit met donaties mogelijk.

De mobiele kliniek van Pio Health Center trekt er om de twee weken op uit, naar een nabij gelegen dorp. Deze setting kan vergeleken worden met het Nederlandse consultatiebureau. Vrouwen en kinderen worden gedurende deze bijeenkomst voorgelicht over gezonde voeding, borstvoeding, hygiëne en preventie van ziektes. De mobiele moeder-kind kliniek is met name gericht op kinderen tot vijf jaar. Tevens worden lengte en gewicht gemeten en geregistreerd in de gezondheidspaspoorten van de moeder en het kind. Ondervoede kinderen krijgen een aanvullende behandeling van supplement voeding, ook wel Likuni phala en Chiponde (ofwel plumpy nut) genoemd. Likuni phala is een andere naam voor soja meel. Deze meelsoort is erg energie- en eiwitverrijkt. In elke maaltijd wordt afhankelijk van het gewicht van het kind, het aantal gram sojameel toegevoegd. Kinderen die extreem ondervoed zijn krijgen ook Chiponde (Plumpy nut) dat gemaakt wordt van pinda’s (soort pindapasta) en ook erg energie- en eiwitverrijkt is. Afhankelijk van de mate van ondervoeding en het gewicht kan een kind 1-5 zakjes Chiponde per dag krijgen. Het belangrijkste tijdens deze bijeenkomsten zijn de vaccinaties. Kinderen worden preventief gevaccineerd en vrouwen die eerder nog geen vaccinaties hebben gehad, worden alsnog gevaccineerd.

De opkomst is vaak gigantisch, vaak komen meer van 100 vrouwen per keer. Soms is het een uitdaging om de vrouwen te bereiken tijdens de voorlichting, aangezien het voor hen ook een sociale ontmoeting is. Vrouwen zien het als een kans om gezellig wat bij te kletsen en dagelijkse nieuwtjes uit te wisselen. Door middel van zang, muziek en dans lukt het altijd om de aandacht te krijgen en dus zetten de gezondheidsvoorlichter en verpleegkundigen dit vaak in als methode. Zo wordt het toch een sociale gelegenheid, maar wordt de informatie over het onderwerp beter onthouden en doorgegeven aan de volgende generaties.